Evenementen

 

Activiteiten en evenementen op en in het fort

Open zondag

Zondag 25 oktober heeft het militair museum in Fort aan Den Ham, Uitgeest weer een “normale” open dag. Het fort is deel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed.
Rondleidingen alleen in kleine groepjes met gids. We houden ons aan het museumprotocol van 1,5m en eenrichting tour door het fort waarbij we alle ruimtes aandoen. Alle ramen en deuren zijn open voor voldoende ventilatie.
De Grammofoonmuziek NGG is ook aanwezig en de kunstenaars van de Genieloods zijn open met een atelierroute.
Er is beperkt toilet mogelijk en de kantine wordt buiten gebruikt. Alles onder voorbehoud van de, dan geldende, overheidsmaatregelen.  Normale entree.

Tinnen soldaatjes gieten en beschilderen

zondag 27 oktober 2019 was het weer tinnen soldaatjes dag. Gieten en schilderen. (11-16uur) Helaas kan dit in 2020 geen doorgang vinden.

tingietenEen nagenoeg verloren gegaan kinderspeelgoed en tegenwoordig verzamelobject zijn tinnen soldaatjes. Een kleine collectie van oude soldaatjes is op het fort te zien. Wat is er leuker dan zelf je speelgoed te maken? Geregeld wordt het zelf gieten en beschilderen van tinnen soldaatjes op het fort gedemonstreerd met verschillende gietvormen. Kinderen kunnen deze zelf beschilderen. Leuker dan Playmobiel ;-) In een mini-workshop, wordt de jeugd de fijne kneepjes van het tinfiguren schilderen bijgebracht. Deze “tindagen” zijn meestal in april en oktober.


Presentatie Romeinse vondsten op Fort aan den Ham

Het laatste weekend (29 en 30) juni 2019 stond volledig in het teken van de Romeinen. In dit weekend was een Romeins kamp van het Legio Secunda Augusta op de binnenterreinen van het fort gebouwd. Romeinen zullen hun cultuur en vechtkunst tonen. Legio Secunda Augusta is een levende geschiedenis groep die het Romeinse en inheemse leven uitbeeldt van de eerste honderd jaar na Christus door middel van re-enactment. Tijdens het weekend 29-30 juni zal er een presentatie plaatsvinden van de vondsten van de Romeinse  opgravingen op het Provily Sportpark in Krommenie eind 2018.

     


Het fort ingericht als WW-2 Militair kamp

Geregeld is er op open dagen bezoek van WW-2 troepen en wagens. Soms wordt het fort omgetoverd tot een historisch WW-2 kampement. Zie de “Actual” pagina voor data.


Kennemer Classic 2020

De sinds jaren op de kalender prijkende fietstocht Kennemer Classic, heeft een nieuwe jas aangemeten gekregen. De basis voor deze ‘makeover’ was het credo van de nieuwe organisatie Fortza Velo namelijk fietsen over oude zeebodems waarbij twee oude UNESCO Werelderfgoed gebieden in Noord-Holland dienst deden. Hollandser kan het niet!
Kennemer Classic is een fietstocht van de organisatie Stichting Fortza Velo die voorheen ook al hun Rondje Stelling ten bate van St. Raising Hope heeft georganiseerd.
Voor 2020 afgelast !!.  Informatie en Inschrijvingen op Kennemer Classic


Rondje Stelling 23 augustus 2020.

Rondje Stelling is een georganiseerde fietstoertocht door het Noord-Hollandse waterlandschap langs de 46 forten van de historische Stelling van Amsterdam. Op zondag 23 augustus 2020 vindt alweer de zevende editie plaats van Rondje Stelling over de afstanden 65, 120 en 170 km vanuit Uithoorn, Spaarnwoude en Uitgeest.

foto: Frits van Eck


Oer-IJ Expeditie

De laatste jaren wordt de Oer-IJ Expeditie georganiseerd. Een wandeltocht die, in verschillende loopafstanden, de historische gronden van het Oer-IJ bestrijkt. Start in Castricum, Huis van Hilde. Ook het fort aan Den Ham wordt vaak opgenomen in de route als stempelpost.

 


Art’n’toys, speelgoed in kunst (2017)

Op zondag 28 mei 2017 werd om 12.00 uur de tentoonstelling Art’n’toys in Fort aan den Ham in Uitgeest op feestelijke wijze geopend. Kunstwerken van ruim 30 kunstenaars werden in het fort zelf tussen de permanente tentoonstellingen, in het zojuist gerestaureerde geniegebouw naast het fort, in de filmzaal, en ook buiten, rondom het fort, getoond. Alle werken in de tentoonstelling Art’n’toys -installaties, twee en drie dimensionale kunst en video’s- zijn met speelgoed gemaakt en/of door speelgoed geïnspireerd.


KunstGenieloods

Begin 2020 was de oude Genieloods geheel gerestaureerd en ingedeeld in 6 units voor beeldende kunstenaars. De kunstenaars hebben regelmatig “open huis”.