Romeins weekend 2019

Presentatie Romeinse vondsten op Fort aan den Ham

Het laatste weekend (29 en 30) juni 2019 staat volledig in het teken van de Romeinen. In dit weekend zal er een Romeins kamp van het Legio Secunda Augusta op de binnenterreinen van het fort gebouwd zijn. Romeinen zullen hun cultuur en vechtkunst tonen.
Legio Secunda Augusta is een levende geschiedenis groep die het Romeinse en inheemse leven uitbeeldt van de eerste honderd jaar na Christus door middel van re-enactment.

Tijdens het weekend 29-30 juni zal er een presentatie plaatsvinden van de vondsten van de Romeinse  opgravingen op het Provily Sportpark in Krommenie eind 2018. De presentatie van de vondsten zal plaatsvinden op het Fort aan den Ham.

Opmerkelijk dat op korte afstand van het Fort aan den Ham, een fort van de Stelling van Amsterdam, de Romeinen ook reeds een bouwwerk hadden ter verdediging van het Romeinse rijk.

Bij de opgravingen afgelopen herfst en winter hebben de archeologen van de gemeente Zaanstad een aantal opmerkelijke vondsten gedaan. Behalve resten van een palissade is er ook veel aardewerk gevonden. Tijdens het weekend geven de archeologen uitleg over de vondsten, en er zal een continu fotopresentatie gegeven worden.

Bovendien zal het fort gastheer zijn voor het Legio Secvnda Avgvsta, een groep die geheel in Romeinse stijl een kamp op zal slaan op de binnenterreinen van het fort. Daar zullen deze Romeinen demonstraties geven, geheel in Romeinse kleding, van het leven in de romeinse soldaten.

 

 

 

 

Ook voor kinderen zal dit een zeer leerzaam bezoek worden. Behalve kennis nemen van de vondsten kunnen ze de kleding en uitrusting van de soldaten zien. Het geeft een goed beeld hoe het leven bij het Romeinse verdedigingswerk er uit gezien heeft ongeveer 2000 jaar geleden. Dit op korte afstand van het verdedigingswerk Fort aan den Ham dat in 1903 opgeleverd werd ter bescherming van de hoofdstad.

Het Fort aan den Ham  geeft gedurende dit weekend ook rondleidingen in het fort als deel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is uniek binnen de stelling daar het zoveel mogelijk weer in de originele staat  gebracht is door de vrijwilligers. Als “toppers” kunnen we noemen de slaapzaal van de soldaten, de ruimtes van commandant en officieren, de messroom van de officieren, de ziekenzaal enz. In het fort zijn ook een aantal permanente exposities onder gebracht.

Bezoekers zijn welkom op 29 en 30 juni, van 11:00 tot 16:00 op Fort aan den Ham, Busch en Dam 13 Uitgeest.

  • In september 2018 zijn o.l.v. de gemeente archeoloog van Zaanstad en archeologenbureau Argo opgravingen gedaan in Krommenie. Resten van vroege Romeinse bewoning zijn blootgelegd. In het fortgebouw zullen de resultaten van de opgravingen op het Provily terrein in Krommenie getoond worden.

Uit de Orkaan van 17 okt. 2018 …..

last update: