Overzicht 2014

Jaaroverzicht seizoen 2014

4 januari

Bij een bezoek aan het bezoekerscentrum Castricum werden een paar soldaten van de oorlog uit 1799 geronseld en meegenomen naar fort aan den ham om daar dienst te doen als bewakers van de kruitkamers en de expositie over de Engels-Russische invasie in 1799.
2soldatenbewakingkruitkamer

17 januari

20beddenHet beddenproject nadert zijn voltooiing. Nu de aankleding nog. Het was een immense klus om 20 soldatenbedden te maken naar origineel model. Joop en Tineke hebben een fantastisch werk geleverd. Uniek in de Stelling van Amsterdam.

29 januari

Verschillende scholen brachten al snel in dit jaar een bezoek. Ze werden allen snel  tot militair omgevormd. OPDC Saenstroom en OBS Octant.
saenstroom02kanonoctantvrijdag02

1 februari

megareceptie1De Stichting MEGA (Militair Erfgoed Groot-Amsterdam) hield, evenals vorig jaar, zijn nieuwjaarsreceptie/bijeenkomst op het fort. Leuk om ieder weer te ontmoeten.

5 februari

waveramstel01Met een aantal vrijwilligers zijn we in een Herstellingbusje naar Fort Waver-Amstel gereden voor een werkbezoek. Daarna een goede lunch in de kantine van de St. Herstelling in Adam-ZO. Prima dag geregeld door werkmeester Gerard Baas van Herstelling.

12 februari

octantfebBs Octant kwam nog met een aantal klassen op bezoek

13 februari

geweerrekkenHet Trias college (een school vlak bij het fort) hielp mee aan de reconstructie van de soldatenkamer. Op school maakten ze voor ons de nodige geweerrekken. Bedankt mannen.

28 februari

installatieVandaag waren de scouts uit Alkmaar weer op bezoek. Een nieuw lid werd op traditionele wijze geïnstalleerd.

18 maart

De school de Bijenkorf op fortenbezoek. Natuurlijk de vlag in top.
bijenkorfbijenkorf2

28 maart

evenaar01Obs de Evenaar op bezoek geweest. Op het punt van vertrekken

10 april

Basisschool de Mei komt op bezoek en valt midden in de opnamen voor een TV- programma van de VARA op het dak van Fort aan Den Ham voor de werkzaamheden van Stichting Herstelling die ons dak aan het waterdicht maken zijn.
komeet01vara_ez01

15 april

deMei01Basisschool de Mei komt nog een keer langs.

23 april

Bij een controle van de grenspalen rond het fort (nog maar 2) blijkt O6 zwaar beschadigd en O5 verdwenen. De scouts zorgen gelukkig voor redding van O5. Het is teleurstellend hoe er met deze kleine provinciale monumenten en onderdelen van het UNESCO Werelderfgoed wordt omgegaan door onoplettendheid of ondeskundigheid van derden.
O6ham_2014

O5_ham

O5 weer opgericht

7 mei

Ayundo basisschool uit Assendelft op bezoek. Het kanon is populair. Altijd leuk.Ayundo

20 mei

zitjeingangDe gemeente Uitgeest zorgt voor een leuk zithoekje voor vermoeide wandelaars en fietsers. We maken er zelf een tafeltje bij voor het boterhammetje en flesje drinken. Op verzoek van Simon werd er door de gemeente nog snel een prullebakje bij geplaatst. Het zitje wordt goed gebruikt.

21 mei

De Molenhoek op excursie op het fort en Joke van Bree geeft een workshop schilderen. Er zijn interessante plekjes genoeg op en rond het fort voor de artistieke expressie.
molenhoek01
joke01

23 mei

diorama01De inundatie diorama, door Joup gemaakt, is klaar. Mooi hoekje geworden om dit de bezoekers te tonen.

25 mei

willy01Open dag. Mooi weer en, na een rustig begin, een flink aantal bezoekers. Er kwam ook nog een Willy in vol ornaat langs. Mooie re-enactment. Joke had ook nog een schilderklasje.

2 juni

200jaarlegerJoup heeft de nieuwe serie tinfiguren over 200 jaar Koninklijke Landmacht op een prachtige wijze hun kleurige uniformen gegeven. Mooi aanvulling op onze collectie tinnen soldaatjes.

6 juni

spintDe schimmel zit in de meidoorn !!!. Het blijkt Stippelmot te zijn. Na de langste dag (St. Janslot) verdwijnt het weer. Bedankt voor de geruststelling, Edwin.

29 juni

tinnensoldaat2013Het is vandaag open dag en er zijn tin giet demonstraties. Er kan ook geschilderd worden. Er is veel belangstelling voor.

22 juli

scoutingveenenda01Een scoutinggroep uit Veenendaal, op vakantiekamp in de buurt, kreeg een excursie op het fort.

26 en 27 juli – Romeins weekend

legioII01Via onze goede contacten met de vrijwilligers van Fort bij Edam konden we de re-actment groep Legio Secundo Agusta uitnodigen om in dit weekend een Romeins kampement op ons binnenterrein op te slaan.
Het kreeg flink wat aandacht in de media. Vooral het Noord-Hollands Dagblad pakte met een dubbele pagina uit. Regionaal  TV station 251TV maakte een reportage.
Het waren, zowel op zaterdag als zondag, drukke dagen maar iedereen had veel plezier. We mochten veel bezoekers verwelkomen.

28 juli – Call sign

simoncallnameOnze communicatie expert Simon heeft contact met de hele wereld via deze Call sign

17 augustus – Vereniging Interessante Motoren VIM

vim01Een bezoek van deze club van speciale motor liefhebbers die een Stelling van Amsterdam tour aan het maken zijn. Het fort is de tussenstop voor een lunch en een rondleiding. Jammer genoeg speelde het weer niet echt mee waardoor er minder deelnemers waren.

27 augustus – LIA fietsarrangement

lia27082014Op deze woensdag, geopend voor de vrijwilligers, was ook een van de twee gecombineerde fort/fiets arrangementen, georganiseerd door Lia Vriend en het fort. Koffie, Lezing, Fietstocht, Lunch en rondleiding door het fort van 10 tot 15.30. Een interessante combinatie voor helaas wat weinig deelnemers. Volgend jaar toch weer gepland.

Lunch in de officiers mess na de fietstocht

31 augustus – Expositie Anneke Brinkman

expo_annekeOp de open zondag in augustus was het natuurlijk mooi weer. Flink wat bezoekers. Anneke Brinkman, plaatselijk bekend van haar natuurgetrouwe schilderijen, opende in de wachtruimte van het fort een expositie met haar schilderijen van boerderij dieren. Blijft de hele maand september te zien.

14 september – Lezing Slag bij Waterloo

piet_waterlooIn de stellingmaand zijn we traditioneel wat vaker geopend op de zondagen. Deze zondag hield Piet Prinsen een lezing over de Slag bij Waterloo uit 1815. Piet heeft een grote maquette hier van gemaakt en heeft veel kennis van deze Slag.

21 september – Kraak

kraak02Evenals vorige jaren mochten we het jeugdtheater Wie Walvis ontvangen. Verzorgd door Stadsherstel Amsterdam gaven zij een leuke voorstelling over een oud mannetje Kraak. De kinderen genoten van het spannende en humoristische spektakel. We hielden de voorstelling in de genieloods omdat het decor niet waterbestendig was en er grote kans op regenachtig weer.

25 september – Gerard met pensioen

Gerard bij de observatiekoepelVandaag wordt Gerard Baas uitgezwaaid door zijn collega’s van Herstelling. Gerard zijn laatste klus als werkmeester was de grote reparatie van de dakbedekking van het fort. Samen met de mannen van Herstelling een mooie klus waar we erg blij mee waren. Het bestuur was aanwezig bij de receptie op de vestiging van Herstelling in Amsterdam Z-O.

Gerard bij de observatiekoepel

26 september – BBQ

bbq201403Ons jaarlijkse BBQ avondje van de vrijwilligers met hun partner was weer prima georganiseerd door Bob. Nagenoeg iedereen was aanwezig en had een genoeglijk samenzijn.

28 september – Tingieten

tin_1056De laatste open zondag alweer. Voor deze zondag waren de ovens warm gemaakt om tinnen soldaten te gieten. Kees nam het warme deel voor zijn rekening en produceerde onder het oog van veel geïnteresseerd publiek menig soldaat en indiaan.
De kinderen konden daarna onder de deskundige leiding van Joup deze figuren beschilderen.

5 oktober – Slag bij Castricum

Vandaag was in Castricum de herdenking van de grote slag in 1799. Fred was hier aanwezig. Her en der in Castricum waren historische gebeurtenissen te zien. Op het fort is een expositie over deze oorlog in de herfst van 1799.

9 oktober – Vrijwilligers uitje

Door de Provincie Noord-Holland Cultuurcompagnie wordt voor vrijwilligers van forten van de Stelling van Amsterdam een leuke middag verzorgd. Deze keer op Fort Penningsveer. De mannen moesten zelf voor het eten zorgen onder deskundige leiding. Dat lukte prima.

22 oktober – Tin workshop

Omdat er belangstelling voor dit oude ambacht was, werd door Joup en Fred een workshop tinnen soldaatjes gieten en schilderen georganiseerd.tin_1055 Er werden ook wat kogels gegoten onder het oog van de buurkinderen en hun feestgenootjes. Schilderen deden ze natuurlijk zelf.

25 oktober – Nacht van de Nacht

nvdn201401Het is weer de Nacht van de Nacht. De scouts hebben er weer veel aandacht aan geschonken om het fort in de juiste stemming te brengen. Ouderwetse spellen werden gedaan onder het nostalgische kaarslicht en olielampen. De entree van het fort was indrukwekkend.

26 oktober – open dag

10290016Kwakkelweer en kwakkelige opkomst op deze laatste open zondag van het seizoen 2014. Genoeg tijd om even na te bomen over het afgelopen seizoen.

31 oktober – Leven Langs de Linie

LevenLangsDeLiniedijkVandaag wordt op fort bij Krommeniedijk het lang verwachte boek over het Noord-West front gelanceerd. Het is een mooi boek geworden. Wij hebben ook ons steentje bijgedragen. Peter heeft een aantal foto’s gemaakt en Fred heeft wat stukjes over de kraakactie van de Fortwachterswoning en het bezoek van ZKH Prins Bernhard aan ons fort geleverd.

12 november

voorzaan01Obs de Voorzaan bracht met twee klassen nog een bezoek aan het fort.

14 november – van Hattem & Blankevoort

h&b2014De pensioenclub van bouwbedrijf van Hattem & Blankevoort wilde graag ons fort bezoeken. Natuurlijk kan dat geregeld worden. Per slot heeft Gerrit Blankevoort, grondlegger van het bedrijf, dit fort in 1902 gebouwd. Nu kunnen ze met eigen ogen zien dat hun voorgangers een flinke klus aan dit gebouw hebben gehad. En het staat nog steeds in volle glorie overeind na meer dan 100 jaar. En UNESCO Werelderfgoed ook nog. Met een dubbeldeks bus werden de gasten gebracht.

15 november – Test

scoutnov201401Vandaag werden de ijzeren soldatenbedden (kribbes) door de scouting getest op degelijkheid. Goedgekeurd!!

20 november – Hembrug

hembrug01Onze collega’s van het Hembrugmuseum brachten een bezoek aan ons fort.Na bewonderend rondgekeken te hebben, vertrokken ze naar de overkant (Krokodil) voor verder gezellig samenzijn.

21 november

Vandaag was onze jaarlijks vergadering met alle vrijwilligers. Het bestuur weet weer precies wat er allemaal te doen staat. We proberen ieders wensen zo goed mogelijk te honoreren. Onvermijdelijk zullen er soms concessies gedaan moeten worden. Alles in goed overleg. Organisatorisch en financieel zijn er geen bijzondere kwesties. Enkele vrijwilligers verlieten ons. Dat is jammer maar anderen kwamen de gaten opvullen. Dynamisch, zoals iedere gezonde organisatie. En zolang Stadsherstel ons ondersteunt, kunnen wij door met de doelstelling van de Stichting.


Comments are closed.