1799 en Linie van Beverwijk

e hebben de kardoezen en buskruitkamer (8) ingericht met afbeeldingen, foto’s, gravures en een maquette over een heftige tijd in Noord-Holland.

1799 bataven in de duinen

1799 – Bataafse soldaten

Op 27 augustus 1799 werd het strand bij Callantsoog bestormd door Engelse troepen in een poging om de Bataafse Republiek ten val te brengen en door te stoten naar Amsterdam. Een paar dagen later arriveerden de Russische troepen om, in een coalitie, de Fransen uit Holland te verdrijven.

Totaal zijn 80.000 man in de strijd geworpen. Daarbij zijn tussen Den Helder en Castricum  zeker 20.000 slachtoffers gevallen.  De omgeving rond Purmerend, Edam, Monnickendam tot aan Knollendam in het westen werd ge-inundeerd. De Linie van Noord-Holland was een waterlinie.
Tot oktober werd zwaar gevochten. De Slag bij Castricum bleek beslissend. Een bestand werd afgekondigd op 18 oktober 1799 en konden de Engels-Russische coalitietroepen zich terugtrekken.

Direct hierna, in 1800, werd  Holland op z’n smalst afgesloten met 26 versterkingen (Lunetten). Krayenhoff legde de Linie van Beverwijk aan.

Wat is er nog van de lunetten over na 210 jaar? Ontdek het bij deze expositie op het fort en zoek het later op in de omgeving van Beverwijk en Wijk aan Zee. Er is meer dan u denkt.

last update: