Expo’s

Bezetting 1940-1945

In de manschappenlegering ruimte 19 is een expositie ingericht over Nederland in bezettingstijd. De 2e wereldoorlog 1940-1945.

De WWII expositie geeft in een aantal thema’s het verloop van de tweede wereldoorlog in Nederland weer. In de vijf jaar durende bezettingstijd is natuurlijk veel meer gebeurd. Teveel om deze ruimte te vullen. We beperken ons tot:

 • Inval en capitulatie 10 mei 1940
 • NSB
 • Illegale pers, Persoonsbewijzen
 • Jodenvervolging
 • Inleveren van radio’s
 • Hongerwinter 1944
 • Bevrijding

 

Foto expositie

Een van de ruimtes in het fort, de Poterne (ruimte 4), is ook ingericht als expositie ruimte. De hier tentoongestelde foto’s tonen alle forten van de Stelling van Amsterdam in verschillende seizoenen. In de Poterne zijn andere vitrines met o.a. een collectie keramiek en allerlei items van en over de Mobilisatietijd tussen 1913 en 1918 toen dit fort vol met soldaten was.

foto-expositie

foto-expositie in Poterne

Scoutingmuseum

Sinds 1995, toen het fort net museum werd, werd er door het fort gevraagd naar vrijwilligers die de wilgen wouden knotten. Als hopman van de geuzen groep uit Alkmaar, leek mij dit een leuke activiteit voor mijn groep. Na wat gebabbel organiseerden we het eerste geuzenfortweekend. We hebben bomen voor het fort weggehaald en het fort weer zichtbaar gemaakt vanaf de weg. Deze organisatievorm beviel aan twee kanten erg goed. We spraken af om in het najaar een tweede fortweekend te houden, waarin we het werk af konden maken. Het scoutingmuseum kwam later.

scouting museum

scouting museum

Maar op dit fort is het groenwerk nooit “af”. Na het tweede fortweekend kwam het derde, en inmiddels hebben we het 26e fortweekend gehad. De scouts en het fort zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toen er een ruimte vrijkwam in het fort waren we het er al snel over eens wat er in deze ruimte zou komen te staan; Een scoutingtentoonstelling. De tentoonstelling in het fort gaat over 10 jaar vrienden tussen het fort en de scouting. Vele foto’s zijn hier de getuige van. Ook geven we een beeld van hoe scouting in de loop van de jaren is gegroeid. Vanaf het begin, 1907 tot aan nu. We hopen een goed beeld te geven van wat scouting was, werd en is geworden. En de samenwerking tussen de geuzengroep, en het prachtige Fort aan den Ham. Met een stevige linker,
Namens de Geuzen,

Hopman Kees

Het scoutingmuseum bevindt zich eind van de Poterne in de Onderofficiersruimte (2)

1799 en Linie van Beverwijk

We hebben de Levensmiddelenruimte (15a) ingericht met afbeeldingen, foto’s, gravures en een maquette over een heftige tijd in Noord-Holland.

1799 bataven in de duinen

1799 – Bataafse soldaten

Op 27 augustus 1799 werd het strand bij Callantsoog bestormd door Engelse troepen in een poging om de Bataafse Republiek ten val te brengen en door te stoten naar Amsterdam. Een paar dagen later arriveerden de Russische troepen om, in een coalitie, de Fransen uit Holland te verdrijven.

Totaal zijn 80.000 man in de strijd geworpen. Daarbij zijn tussen Den Helder en Castricum  zeker 20.000 slachtoffers gevallen.  De omgeving rond Purmerend, Edam, Monnickendam tot aan Knollendam in het westen werd ge-inundeerd. De Linie van Noord-Holland was een waterlinie.
Tot oktober werd zwaar gevochten. De Slag bij Castricum bleek beslissend. Een bestand werd afgekondigd op 18 oktober 1799 en konden de Engels-Russische coalitietroepen zich terugtrekken.

Direct hierna, in 1800, werd  Holland op z’n smalst afgesloten met 26 versterkingen (Lunetten). Krayenhoff legde de Linie van Beverwijk aan.

Wat is er nog van de lunetten over na 210 jaar? Ontdek het bij deze expositie op het fort en zoek het later op in de omgeving van Beverwijk en Wijk aan Zee. Er is meer dan u denkt.

Het vergeten leger. Indië 1945-50

banner

Expositie over de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands Indië voor, tijdens en na de Politionele Acties. Meer over “Het Vergeten Leger” op de website van Wim: hetdepot


expositieruimte


Militaire communicatie

De oorspronkelijke telegrafisten ruimte (14f en 14g) achter de grote Poterne deuren is nu het onderkomen van een collectie militaire radio zend en ontvangst apparatuur. Simon is ook radio zend/ontvang amateur en legt vanuit het fort regelmatig verbindingen met andere radioposten over de hele wereld. U kunt met hem op open dagen (wo,  zo) ter plekke of via de ether contact opnemen. Op open dagen is het fort via de ether te vinden als PA6HAM.

call


Inundaties

De inundaties van de Stelling van Amsterdam zijn meerdere malen in werking gesteld. De laatste keer in opdracht van de Duitse bezetter. Hieronder een luchtfoto van de inundatie in 1944-45 in de Sector Zaandam. In de Officierskamer is een kleine expositie over inundatie en de gebruikte middelen hiervoor.


Mini exposities

In een aantal vertrekken van het fort zijn z.g. mini-exposities geplaatst. Deze exposities laten tal van historische facetten van het militaire leven zien. Niet allemaal even uniek en zeldzaam maar voor de bezoekers geeft het een kijkje in deze, nogal afgeschermde wereld van de soldaten. O.a te zien:

 

 • Collectie Artillerie Inrichting Hembrug
 • De Franse tijd en De Slag bij Waterloo 1815
 • Koninklijke Marechaussee
 • Soldatentijd in Koude oorlog
 • Nederlandse Militaire uitzendingen 1950-heden

mobilisatie 1916