Bewapening

De bewapening van het fort bestond uit:

2 hefkoepelkanonnen 6cm, buiten het fortgebouw, 4 Gardner M90 mitrailleurs (2 in elke keelkazemat) en geweren voor reversgericht vuur door de manschappen. Flankdekking van het gebied vòòr het Fort werd door de beide buurforten Fort bij Krommeniedijk en Fort Veldhuis geleverd. Dit gebeurde uit beide Forten met twee kanonnen 10cm brons. Een montage van een Gardner M90, een met een slinger aangedreven, machinegeweer in de keelkazemat van het Fort. De originele draagbeugels voor de beide M90 zijn nog aanwezig.

Het standaard geweer ( Mannlicher M.95) werd vanaf 1895 tot aan de 2e wereldoorlog ook door de Artillerie Inrichting “Hembrug“vervaardigd.

Het hefkoepelgebouw had een 6 cm Krupp-Gruson kanon ingebouwd. Dit kanon kon d.m.v. een hefboom en een contragewicht zeer snel in schietpositie gebracht worden. Hierbij werd het stalen deksel opgelicht, gericht, geschoten en daarna weer gesloten waardoor de trefkans minimaal was. In de 2e Wereldoorlog zijn de kanonnen door de bezetter verwijderd en het hefkoepelgebouw van metaal ontdaan. Daarbij zijn de gebouwen opgeblazen.Hefkoepel FbA links_klein

last update: