1799 en Linie van Beverwijk

1799-1800. Invasie Noord-Holland en Linie van Beverwijk.

e hebben de kardoezen en buskruitkamer (8) ingericht met afbeeldingen, foto’s, gravures over een heftige tijd in Noord-Holland.>

1799 bataven in de duinen

1799 – Bataafse soldaten in de duinen

In de nazomer van 1799 werd in de ochtend het strand bij Callantsoog bestormd door Engelse troepen in een poging om de Bataafse Republiek ten val te brengen en door te stoten naar Amsterdam. Den Helder en de Bataafse vloot op Texel werd direct veroverd en de stellingen werden betrokken in de Zijpe polder.

Na versterkingen met Russische troepen werd de aanval verder ingezet op Schoorl en Bergen en werden meerdere veldslagen geleverd met het Frans-Bataafse leger onder commando van de Franse Général en Chef Brune en de ltn. generaals Daendels, Dumonceau en VanDamme in en rond Bergen, de Zijpe, in de duinen, op het strand en in Castricum.

De beide partijen hadden totaal 80.000 man in de strijd geworpen. Daarbij zijn zeker 20.000 slachtoffers gevallen. Echter, opvallend weinig burgers hierbij. Er was wel veel schade aan huisraad en vee. Er werd veel geplunderd door de soldaten. In Bergen werd de Russische generaal Hermann omsingeld en gevangen genomen. Hoorn werd veroverd door de Engelsen en weer verlaten zonder veel schade aan te richten. Ook Lemmer in Friesland werd vanuit de Zuiderzee door de Engelsen beschoten en ingenomen.  De Bataven en Fransen hadden hun teruggetrokken commandoposten in Purmerend en Beverwijk.

De omgeving rond Purmerend, Edam, Monnickendam tot aan Knollendam in het westen werd ge-inundeerd. De Linie van Noord-Holland was een waterlinie.
Inundaties en batterijen (aardwerkversterkingen) werden uitgevoerd in opdracht van Ltn.Kol. Krayenhoff, Commandant der Bataafse Genie. Het was de Linie van Noord-Holland. Een echte waterlinie.
Tot oktober werd zwaar gevochten. De Slag bij Castricum bleek beslissend. Een bestand werd afgekondigd op 18 oktober 1799 en konden de Engels-Russische coalitietroepen zich terugtrekken.
Zie ook: Oneindig Noord-Holland

kaart van beverwijk 1800

Direct hierna werd door Daendels de opdracht verleend aan Krayenhoff om Holland op z’n smalst af te sluiten door versterkingen. Krayenhoff legde de Linie van Beverwijk aan. Een verdedigingslinie van versterkingen (Lunetten) tussen Beverwijk en de kust bij Wijk aan Zee. In de jaren daarna werd Amsterdam omringd door batterijen en versterkingen. De posten van Krayenhoff. Genoemd naar de ontwerper. Dit wordt beschouwd als de voorloper van de Stelling van Amsterdam. In de kardoezen en buskruitkamer (8) is een maquette van een Beverwijkse Lunet te zien.

Wat is er nog van de lunetten over na 210 jaar ? Ontdek het bij deze expositie op het fort en zoek het later op in de omgeving van Beverwijk en Wijk aan Zee. Er is meer dan u denkt.

buskruit

buskruit ruimtes