jaaroverzicht 2017

Bericht van de voorzitter.

Ook dit jaar hebben wij weer het een en ander gedaan op het Fort.

Het inrichten van de bergplaats en telegrafie ruimte in de Poterne, met kasten voor de militaire radio’s en communicatie middelen.

Al wat ingericht met radio’s en Simon aan het werk.

Fort bij Krommeniedijk Fort aan den Ham

Ook de tussendeuren van de poterne zijn gemaakt en geplaatst door Cor en Don en worden geschilderd door Piet. Staat weer zoals het hoort.

Ook zijn de deuren van de Buitennissen aan de oostkant gemaakt en geplaatst, voor de bergruimte, buitenprivaat (hierin moeten nog twee loden afvoer pijpen geplaatst worden), buiten wc, (moet nog worden voorzien van een houten zitting met rond gat en een houten ronde deksel).Verder hebben wij ruimte 17 ‘’ tweede wereldoorlog,” opgeknapt een opnieuw ingericht met wat opstellingen, begin van de oorlog, NSB, illegaliteit huiskamer, getto, inleveren van radio’s, hongerwinter, bevrijding.
Via giften kregen wij aangeboden een “Hem klem” bankschroef gemaakt bij de artillerie inrichting Hembrug en een Fongers fiets. Deze werden ook gebruikt door het leger en door de bewaking van de artillerie inrichting.
Ook kregen wij een set leidsel voor de honden kar (Deze moeten nog op maat gemaakt worden)
Afgelopen jaar weer wat bruidsparen gehad voor het maken van bruidsfoto’s. In de maand juni was het Fort overgenomen door kunstenaars met een expositie door het hele Fort en de genieloods heen. Ook op de open zondagen wat, re-enactment, tinnensoldaatjes gieten, stempel post voor een wandeltocht, start en stempel punt voor de fiets ronde Stelling-toer.
Diverse scholen ontvangen.

Op de verlanglijst staat nog het plaatsen van de stangen voor de olielampen, buitenlantarens, het plaatsen van de buitenladders. (Ook nog het uitbaggeren van de gracht en het terug plaatsen van de brug).
Het verder inrichten van de ruimte 17 tweede wereldoorlog, ruimte 11 en de kantine opknappen.
Afgelopen jaar moesten wij helaas, door overlijden, afscheid nemen van Wob Nanning.

Verder op de dinsdag en woensdag weer onderhoud gepleegd aan en in het Fort. Vooral op de fort helling deze vrij gemaakt van de brammen-struiken en beginnende boom groei.

BIJ DEZE WENSEN WIJ ALLE DIE HET FORT EEN WARM HART TOEDRAAGT.
FIJNE KERSTDAGEN EN EEN GELUKKIG EN GEZOND NIEUWJAAR TOE.


Voor onze donateurs; denk ook het komend jaar 2018 weer aan ons.

Namens de Stichting Fort aan den Ham
Roel Laffra

Uitje2017

Op zaterdag 9 september heeft (een deel van) onze vrijwilligers een studiereis ondernomen naar vestingen, forten en batterijen.  Vesting Naarden, Fort Uitermeer en Kustbatterij Diemerdam waren het doelwit. Koffie en een lunch werden natuurlijk verzorgd. Geslaagde dag.

Koffie

Krayenhoff bewaakt de vesting.

De Franse vlag wordt gehesen. Napoleon komt op bezoek

Rondje Stelling 2017

Op 3 september was weer het, inmiddels traditionele, Rondje Stelling. Een fiets/tour tocht over de historische weggetjes van de Stelling van Amsterdam. Afstanden van 170, 120 en 65km konden afgelegd worden. Start/finish en stempelplekken in de forten. En koffie appelpunt/slagroom hoort daar natuurlijk ook bij. Zoals altijd was het weer een prachtige dag, veel zon, weinig wind en een goede organisatie Stichting Fortza Velo i.s.m. de meewerkende forten.

Stichting Fortza Velo is sinds 2017 organisator van Rondje Stelling. De stichting is voortgekomen uit de partijen die Rondje Stelling al sinds 2012 organiseren: de wielerverenigingen UWTC, Kennemer Toer Club, Alcmaria Victrix en de Raisin Hope Foundation Nederland.

Een impressie:

Inschrijven en stempelen in de Poterne

Muzikale ondersteuning van het NGG bij vertrek en aankomst werd zeer gewaardeerd.

Eerst maar een bakkie doen voor vertrek.

Team tactiek word besproken.

Eerst oostwaarts richting Krommeniedijk. Tegen de opkomende zon in.

Parkeerwacht en verkeersleiding. Geen ongelukken hier.

Ook op “gewone” fietsen is het goed te doen.

Die kant op, graag.

Volgend jaar weer?

 

Fort a/d Ham 2016

Fort bezet. protestactie A8-A9 van buurtschap Busch en Dam

Fort aan den Ham 2016

(van de voorzitter) Al weer een jaar voorbij.

Wat hebben wij het afgelopen jaar verbeterd op het Fort en opnieuw aangebracht?
Wij zijn verder gegaan met het opzetten en afwerken van de bergplaats en telegrafieruimte in de Poterne.

Eind april moet het ingericht zijn. De deuren zijn door ons zelf gemaakt. (na wat denkwerk).
Het glas is geplaatst in de ramen en boven in het klapraam van de nieuwe kozijnen voor de harmonicadeuren in de Poterne.

nieuwe telegrafistenruimte

Wat ook deze zomer gereed kwam zijn de buitennissen aan de westkant van het Fort. Hierin is gevestigd de Buitenprivaat, toilet en bergruimte. (Met dank aan Gamma Wormerveer)
Volgend jaar beginnen wij aan de oostkant met het plaatsen van de kozijnen en deuren voor de buitennissen.
Voor het jaar 2017, willen wij zoals gezegd de radio’s verplaatsen van ruimte 15, Bureel Commandant en voorraad kamer van het Fort, naar de Bergruimte en Telegrafieruimte, hierin willen wij wat tafels plaatsen met opbergruimte er onder (kasten en lade).

Wij zijn ook begonnen met het leeg halen van ruimte 17, Tweede Wereldoorlog, om deze weer op te knappen (betimmeren, schilderen en nieuwe stopcontacten). Als deze weer gereed is gaan wij deze samen met Luuk weer in richten met thema’s en diorama’s, over de aanvang, verloop en einde van de Tweede wereldoorlog in Nederland.

zoals in Fort bij Krommeniedijk

Ook staat er nog op het verlang lijstje, het maken van de vier harmonicadeuren in de Poterne. Het opknappen van onze entree, ontvangstruimte en Kantine.
Stangen voor het ophangen van de olielampen, buiten lantaarns, en het plaatsen van de ladders en overal het zelfde deur beslag. (krukken en scharnieren)

(Het plaatsen van een brug en het uitbaggeren van de Fort gracht). (Dit kunnen wij helaas niet alleen doen). Verder zijn wij bezig met het gewone onderhoud, zoals het schoon maken en schilderen het her indelen van de diverse ruimte, het buitengebeuren, onderhoud van de vegetatie, snoeien, gras, en bomen.

Het afgelopen jaar hebben wij weer wat bruidsparen gehad die foto’s wilden maken op en in het Fort, het tinnensoldaten gieten, het Romeins weekend, Startpunt van Fiets Rondje Stelling en de open zondagen. 

Al met al was het weer een fijn jaar.
Bij deze wensen wij alle die iets voor het Fort betekent, als vrijwilliger, donateur, jantje van alles.
Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond Nieuwjaar.
Uw donatie voor 2017, kunt U weer overmaken op onze bankrekening. Zie onze website.

Bij voorbaat onze dank.

Roel Laffra.

17 dec. Kerstdiner

Afgelopen zaterdag 17 december had scouting “De Geuzen” weer op het fort het traditionele kerstmaal. De voorbereidingen begonnen ‘s middags met het aansteken van het fornuis van de originele, meer dan 100 jaar oude, fortkeuken en het klaarmaken van de lekkere hapjes.

 

Tinnen soldaatjes op zondag

Afgelopen zondag, 30 oktober, is de tinnegieter weer op het fort geweest. Veel bezoekers van de open dag hebben weer gezien hoe het ouderwetse speelgoed gemaakt wordt. Nadat de figuren afgekoeld waren, konden ze naar eigen inzicht geschilderd worden. Alles natuurlijk onder de deskundige leiding van Kees en Joup. De workshop was weer geslaagd. Eerstvolgende workshop is in 2017. Waarschijnlijk op de laatste zondag van april. Hou de Agenda in de gaten.

0467 0468 0486 0489

 

Vernieling Werelderfgoed

Vernieling Werelderfgoed; Ook in Nederland.

Niet door oorlogshandelingen of terrorisme maar toch verdwenen of onherstelbaar beschadigd. Nu de periodieke schoonmaak van sloten en bermen achter de rug is, is het helaas weer tijd om de schade op te nemen.

o6_den ham

Den Ham

06_ham_nu

Den Ham 2014

o31_vuurlijn_nu

Ieder maaiseizoen een stukje eraf

o31_vuurlijn

O31, gaaf en nog op de juiste plaats

Grenspalen of limietpalen, de kleinste objecten van de Stelling van Amsterdam, opgenomen in het Provinciaal Monumenten register en behorende bij het UNESCO Werelderfgoed staan al meer dan honderd jaar in het veld. Een afbakening van de militaire gronden waar de forten, linies, sluizen en batterijen aangelegd zijn. Herkenbaar aan de O (van Ministerie van Oorlog) met een volgnummer op de boven en zijkant van een granieten paal.

o14_vuurlijn_nu

kop eraf

o14_vuurlijn

Kagerweg

Bij schoonmaak van bermen en sloten vallen de palen ten prooi aan de steeds zwaardere machines die deze noodzakelijk klus klaren. Vroeger met de zeis nog herkenbaar tussen het gras maar nu op een grote machine zittend zijn de machinisten onwetend van hun destructieve werking.

Een paar jaar geleden is er met veel inspanning van vrijwilligers een register aangelegd van de, toen nog bestaande, palen in het gebied van de Stelling.  Een droevig makend totaal en ieder jaar minder.

Stampions

Nu ook op Fort aan Den Ham

De stempels van #Stampions zijn vanaf het weekend 15-17 april 2016 te vinden op de Stelling van Amsterdam. In dat weekend wordt in heel Nederland de Start van het Fortenseizoen gevierd. Vanaf dat moment wordt je uitgedaagd de eerste tien stempels op even zoveel forten van de Stelling op te speuren.stampions

De opvallende #Stampions stempel is opgebouwd uit de kleuren geel, rood en blauw, een verwijzing naar de vlag van de provincie Noord-Holland. Dit zijn geen stempels die met inkt werken, maar digitale stempels uitgerust met iBeacon.

We dagen iedereen met een iPhone of Android uit om deze stempels te vinden en vervolgens een digitale stempelafdruk van de betreffende locatie via de speciale app op de eigen smartphone te zetten.

Iedereen kan zo een leuke gratis digitale souvenir van de bezochte plek meenemen naar huis. Met behulp van de app kun je alle plekken vinden waar stempels zijn verborgen. Het spel speelt in op de verzameldrift, waarbij we jou verleiden nieuwe locaties te gaan opzoeken om zoveel mogelijk verschillende digitale stempelplaatjes te sparen.

De komende maanden komen er nieuwe #Stampions bij op Stelling van Amsterdam. Uiteindelijk zullen er 20 stempels zijn uitgezet. Met dit aantal sluiten we aan bij de 20 jaar UNESCO viering.
Wie als eerste 20 stempels weet te verzamelen en ons deze kan laten zien, kan kiezen uit onze prijzen: belevenissen en producten van de Stelling van Amsterdam!

Klokhuis op fort

klokhuis(4)

Afgelopen maandag was een filmploeg opnames aan het maken op het fort.

De scenes worden gebuikt bij het programma “Klokhuis” van de NTR en uitgezonden op 13 april. Klokhuis maakt een serie over de Nederlandse UNESCO Werelderfgoed waaronder natuurlijk ook de Stelling van Amsterdam. Scenes zijn opgenomen op Pampus, Spijkerboor, Edam, Krommeniedijk en Den Ham.

klokhuis(1) klokhuis(2) klokhuis(3) klokhuis(6)

klokhuis(7)