Art’n’toys

Art’n’toys, speelgoed in kunst (28 mei t/m 25 juni)

Op zondag 28 mei wordt om 12.00 uur de tentoonstelling Art’n’toys in Fort aan den Ham in Uitgeest op feestelijke wijze geopend. Kunstwerken van ruim 30 kunstenaars worden in het fort zelf tussen de permanente tentoonstellingen, in het zojuist gerestaureerde geniegebouw naast het fort, in de filmzaal, en ook buiten, rondom het fort, getoond. Alle werken in de tentoonstelling Art’n’toys -installaties, twee en drie dimensionale kunst en video’s- zijn met speelgoed gemaakt en/of door speelgoed geïnspireerd.

Zo’n 3 jaar geleden kwamen kunstenaars Katrine van Klaveren, Bea Peter en Albert van Loon er tijdens een gezamenlijke tentoonstelling achter dat ze alledrie kunst maakten met oud speelgoed. Hieruit ontstond het idee om een tentoonstelling met het thema speelgoed te maken. Er werd contact gezocht met andere kunstenaars die een fascinatie voor speelgoed hadden, maar het project bleef, onder andere door drukke tentoonstellingsprogramma’s van de drie kunstenaars, op een laag pitje. Totdat zich kort geleden aan Katrine van Klaveren de mogelijkheid voordeed om op een heel bijzondere locatie, het authentiek herstelde Fort aan den Ham in Uitgeest, een tentoonstelling te organiseren. De mensen die het fort beheren waren direct heel enthousiast om kunst gemaakt van speelgoed te herbergen. Onder meer omdat Fort aan den Ham een geschiedenis heeft met het gieten van speelgoed soldaatjes. Naast de groep kunstenaars voor wie kunst met speelgoed business as usual is, wist Katrine van Klaveren, die nauw betrokken is bij het Zaanse kunstenaars platform Tengel, kunstenaars uit dit platform te enthousiasmeren voor een gezamenlijke tentoonstelling.

Veel van de kunstwerken in de tentoonstelling zijn geëngageerd qua vorm of inhoudelijk. Een overmatige productie van goedkoop plastic speelgoed, maakt dat er veel afgedankt materiaal voor handen is voor de kunstenaars. Ook de overdaad aan geweld in het aanbod van games en speelgoed is een bron van inspiratie. Poppen, speelgoedsoldaatjes, Barbies, knuffels, etc worden confronterende werken over serieuze zaken als de consumptiemaatschappij, geweld en vrede. Maar er zijn ook minder zware werken te zien in Art’n’toys zoals zilveren kunstsieraden met smurfen, een knikkerbaan en een abstract werk van mikado-stokjes.

De opening op zondag 28 mei wordt muzikaal omlijst met een optreden van Georg Peppinck (voormalig zanger/gitarist bij The Neukteugels) als ‘Toyboy’. Tevens is er een VJ-performance van VJ Eenhoorn, een kunstperformance door Sjors Knol en Petra Fenijn draagt op speelgoed geïnspireerde gedichten voor.

De tentoonstelling is na de opening nog t/m 25 juni te bezoeken tijdens de normale openingstijden van het fort.

last update: